عطرها میتوانند برند شما در موقعیتهای مختلف باشند. از این رو انتخاب عطر همیشگی مطابق سلیقه فرد، چالش مهمی است که هر کس تجربه آن را داشته است. وجود هزاران رایحه با نتهای مختلف، خرید عطر را برای خانمها و آقایان دشوارتر میکند. از طرفی فاکتورهای مختلفی وجود دارد که علاوه بر سلیقه شخصی، در انتخاب عطر باید در نظر داشته باشید؛ از روحیات و خصوصیات روانشناسی شما گرفته تا نوع پوستتان و موقعیتی که میخواهید از عطر استفاده کنید، همه و همه بر انتخاب مناسبترین نوع آن موثر هستند. قبل از آن که به تاثیر ویژگیهای روانشناختی افراد در انتخاب عطر مناسب برای خانمها و آقایان بپردازیم، ابتدا لازم است اطلاعاتی در مورد انواع رایحهها و نتهای مختلف داشته باشید. دانستن این اطلاعات از راهنمای انتخاب عطر و ادکلن، چند قدمی شما را به انتخاب عطر موردعلاقهتان، نزدیکتر میکند.
اولین مرحله در راهنمای انتخاب ادکلن، شناخت انواع رایحههاست. به طور خلاصه، رایحهها در چهار گروه اصلی گلی، چوبی، شرقی و خنک دستهبندی میشوند. هر کدام از این دستههای اصلی، چند زیرگروه هم دارند. در واقع اگر به هرکدام از این دستههای اصلی علاقه مند باشید، زیرگروههای آن هم برای شما خوشایند و انتخاب عطر هر کدام از این رایحهها به سلیقه شما نزدیکتر خواهد بود. بعد از این که متوجه شدید رایحه کدام دسته را میپسندید، از فروشنده بخواهید ترجیحا عطرهایی با همان طیف رایحه را به شما معرفی کند (هنگام خرید اینترنتی هم توضیحات محصول را به دقت بخوانید).
راهنمای کامل انتخاب عطر و ادکلن مناسب خانم ها و آقایان
رایحههای گلی
معمولا عطرهایی که رایحه گلی دارند، مورد پسند خانمهاست و در راهنمای انتخاب عطر برای بانوان توصیه میشود؛ چرا که رایحه شیرین و رمانتیکی دارند. در فرمولاسیون این نوع عطرها رایحه یک یا چند گل به کار رفته است. زیرگروههای رایحههای گلی عبارتند از:
رایحههای چوبی یا جنگلی ترکیبی از رایحه چوب و خزه هستند و رایحه گرم و اغواکنندهای دارند. این رایحهها برای مهمانیهای شب مناسبترند و اکثرا خانمها انتخاب عطر خود را از این گروه انجام میدهند. زیرگروههای این دسته عبارتند از:
ترکیب رایحههای خاکی و رایحههای حیوانی مانند مشک و عنبر، رایحههای شرقی را میسازد. این نوع رایحهها گرم و شیرین هستند و معمولا (نه همیشه) در ساخت عطرهای زنانه از این رایحه استفاده میشود. زیرگروههای رایحههای شرقی عبارتند از:
با وجود اینکه در فرمولاسیون این رایحهها ترکیبات مصنوعی به کار رفته، این عطرها یادآور رایحههای طبیعی نابی مانند عطر هوای اقیانوس هستند. انتخاب عطر مناسب برای آقایان از این دسته رایحه برای مصاحبههای شغلی و ملاقاتهای رسمی نشان از سلیقه خوب شما دارد.
اما صرف کشف علاقه، منجر به انتخاب عطر مناسب شما نخواهد شد. چیزی که بیشتر از علاقه اهمیت دارد، انتخاب عطر سازگار با نوع پوست شماست. ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که بوی عطر دوستتان را پسندیدید، اما وقتی خودتان استفاده کردهاید بوی متفاوتی را شنیدید که بعضا نامطبوع بوده است! واقعیت این است که یک عطر، بر روی پوستهای متفاوت، رایحههای مختلفی دارد. بنابراین لازم است قبل از خرید عطر، ابتدا مشخص کنید که پوست شما چرب است یا خشک؟
اگر دائما روی پوست صورتتان چربی جمع میشود و معمولا ظاهر براقی دارد، به احتمال زیاد پوست چربی دارید. از سوی دیگر اگر به طور معمول احساس کشیدگی در پوست صورتتان دارید و بعضا درگیر پوسته پوسته شدن آن هستید، پوست شما خشک است. یک آزمایش ساده برای تشخیص نوع پوست، این است که به مدت 24 ساعت از کرم مرطوب کننده استفاده نکنید. اگر بعد از این مدت زمان، پوست شما دچار خشکی نشد، قطعا پوست شما چرب یا مختلط است.
به طور کلی انواع عطرها بر روی این نوع پوستها ماندگاری بیشتر هنگام عطر زدن دارند. اگر پوست چربی دارید، توجه داشته باشید که نباید مقدار زیادی از عطر را روی پوستتان اسپری کنید؛ چرا که در این صورت بوی آن بسیار شدید و ناخوشایند خواهد شد. بهترین گزینه برای شما، انتخاب عطرهایی است که رایحه گل و گیاه و مرکبات دارند.
از آنجایی که ماندگاری عطر بر این نوع پوستها کم است، بهتر است این افراد از عطرهای قویتری استفاده کنند. روشهای متفاوتی برای افزایش ماندگاری عطر بر روی پوست وجود دارد که در مقاله دیگری به آن میپردازیم. برای افراد با پوست خشک، معمولا رایحههای مُشکی، چوبی و یا نتهای معطر و سنگینتر گلی گزینههای بهتری هستند زیرا قدرت این نتهای خاص باعث میشود رایحه برای مدت طولانیتری روی پوست بماند.
معمولا هر عطری، برای استفاده گروه سنی خاصی تولید میشود. با این حال هر کسی میتواند از عطر مورد علاقهاش استفاده کند و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. اما به طور کلی اکثر صاحب نظران عطر شناسی، بر این نکته اتفاق نظر دارند که انتخاب عطر با رایحههای سبک، شیرین، میوهای و گلی برای دخترهای کم سن و سال و خانمهایی که میخواهند جوانتر به نظر برسند، اولویت دارد. از طرفی عطرهایی که رایحههای سنگین گلی و پودری دارند انتخاب اغلب خانمهای مسن است. بر این اساس رایحهها در سه گروه طبقه بندی میشوند:
عطرهای مخصوص نوجوانان معمولا رایحهای شیرین و میوهای دارد. در واقع نوجوانان اغلب ترجیح میدهند از این عطرها استفاده کنند؛ اما در مواردی –که خیلی هم رایج نیست- ممکن است مردان و زنان بزرگسال عطرهای میوهای را انتخاب کنند. از منظر عطرشناسی، این رایحهها برای سنین 30-15 سال مناسب است.
پیداکردن عطر برای این گروه سنی، معمولا راحتتر است. عطرهای مخصوص بزرگسالان حاوی رایحهای از یک نوع اقیانوسی خنک یا گیاه خوشبو با ترکیب چوبی هستند. این عطرها برای سنین 55-27 سال مناسب است.
تحقیقات نشان داده که بسیاری از مردان و زنان بزرگسال هم به این نوع عطرها علاقه دارند. رایحه عطرهای مناسب افراد مسنتر عموما عود، چوب صندل، عنبر، بلوط و مواردی از این قبیل است. این دسته، انتخاب کسانی است که 45 سال یا بیشتر سن دارند.
بعضی از افراد، به انتخاب یک عطر و استفاده همیشگی از آن علاقه دارند؛ با این حال هر موقعیتی، عطر مختص آن موقعیت را میطلبد. چرا که عطرها در ناخودآگاه افرادی که با آنها سروکار دارید، تاثیر میگذارد. بنابراین با توجه به انواع مختلف روابطتان با دیگران، بهتر است عطری که مثلا در محل کار استفاده میکنید، با عطر مهمانیتان متفاوت باشد. برای مثال عطری که برای محل کار استفاده میکنید، باید صمیمی و ملایم باشد. افراد با این نوع رایحهها، ارتباط بهتری برقرار میکنند و حس راحتی بیشتری با شما خواهند داشت.
برای مهمانیها هم با توجه به نوع و محل برگزاری آن، باید نوع عطر خود را انتخاب کنید. برای مهمانیهای رسمی عطرهای تلخ و گرم انتخاب مناسبی هستند. از طرفی برای دورهمیهای دوستانه و مهمانیهای معمول خانوادگی توصیه میشود که از عطرهای ملایم و خنک استفاده کنید. اما اگر همین مهمانیها در فضای باز برگزار میشوند، ترجیحا از عطرهای گرم و تلخ استفاده کنید؛ زیرا فضای باز رایحه آن را ملایم خواهد کرد.
هر عطری حس و حال مخصوص به خودش را دارد. در واقع این رایحههای دلپذیر، علاوه بر خوشبو ساختن شما بیانگر تیپ شخصیتی و حال و هوای درونتان هم هستند. بنابراین نوع شخصیت و خلق و خوی شما، فاکتور دیگری است که باید در انتخاب ادکلن و خرید عطر مناسب لحاظ کنید.
برای افرادی که شخصیت آرام، زنانه و رومانتیکی دارند، معمولا عطرهایی با رایحه گلی مانند سوسن، مگنولیا، رز، یاس و مریم گزینههای مناسبی هستند.
برای این شخصیتها، عطرهایی با رایحه ادویهجات یا چوبی مناسب است؛ مانند مشک، عنبر، چوب صندل، زنجبیل، فلفل سیاه، عود، نعناع هندی و به طور کلی عطرهایی که رایحه تندی دارند.
این افراد بهتر است از رایحههای میوهای استفاده کنند؛ زیرا رایحه میوهای در مقایسه با رایحه گلی یا چوبی عطرهای قویتری هستند. همچنین عطرهای چوبی و شیرین گزینه مناسبی برای کسانی است که همیشه خوش بین هستند و دوست دارند با دیگران ارتباط برقرار کنند.
افراد در موقعیتهای غیررسمی و ورزشی باید عطری را انتخاب کنند که رایحه آرامش بخش و باطراوتی داشته باشد؛ مانند رایحه چمن تازه چیده شده و یا هوای اول صبح. این عطرها برای زنان و مردانی که همیشه بشاش و خوشرو هستند، مناسب است. همچنین این افراد میتوانند از رایحههایی مانند برگ پیچک، رزین معطر تلخ و هندوانه استفاده کنند. این عطرها همچنین برای کسانی که دوست ندارند مرکز توجه باشند مناسب است؛ زیرا رایحه بسیار ملایم و جذابی دارد.
کسانی که به سبک لباس پوشیدن خود اهمیت زیادی میدهند که کاملا عالی و بینقص باشد، در دسته کمالگراها قرار دارند. برای این افراد که به جزئیات بسیار توجه میکنند، بهترین عطر، رایحه ترکیبی نعناع تازه است. همچنین افراد با انواع شخصیتهای کمالگرا، میتوانند از عطرهایی با رایحه میوه و گلها استفاده کنند. عطرهای چرمی هم بیشتر توسط شخصیتهای قوی و محکم استفاده میشود؛ زیرا این نوع عطرها حس آرامش و اعتماد به نفس را به طرف مقابل القا میکنند.
انتخاب عطر مناسب، همیشه کار آسانی نیست. چه بخواهید برای خودتان عطری بخرید و چه برای دیگری، بهتر است مواردی را در نظر داشته باشید. در این مقاله به مهمترین آنها اشاره کردیم. با این حال ممکن است شما هم در زمره افرادی باشید که با نظر Pierre Aulas، مشاور بویایی کمپانی Thierry Mugler، موافق هستند: «هر فردی آزاد است هر آنچه را که دوست دارد، انتخاب کند».
بله؛ به مرور زمان ترکیبات عطر و ادکلنها اکسیداسیون پیدا کرده و رنگ و بوی عطر تغییر میکند. این تغییر ترکیبات شیمیایی، ممکن است باعث تحریک پوست و واکنشهای آلرژیک شود. عطرها دو تاریخ انقضا دارند؛ یکی از زمان تولید (معمولا به مدت 3 تا 5 سال) و دیگری از زمان اولین استفاده (معمولا از 12 تا 24 ماه و گاه بیشتر). البته انقضای تاریخ مصرف عطر، به موارد دیگری مانند ترکیبات آن و نحوه نگهداری از عطر هم بستگی دارد. به طور کلی عطرهایی که روغنهای گیاهی دارند، بیشتر در معرض فساد هستند و در مقابل عطرهایی با اسانسهای چرب ماندگاری بیشتری دارند.
توجه داشته باشید که صرف ماندگاری بالای عطر، نشان از اصل بودن آن نیست. برای تشخیص اصل بودن عطر و ادکلن باید فاکتورهای زیادی از جمله بسته بندی عطر، شیشه عطر، کیفیت و حتی نوشتههای روی جعبه را بررسی کنید. در مقاله دیگری مفصلا به نحوه تشخیص عطر اصل از تقلبی پرداختهایم؛ با این حال به یاد داشته باشید مطمئنترین راه، خرید از فروشگاههای معتبر است.
ابتدا با توجه به راهنمایی که در این مقاله برای شما تهیه کردیم، رایحه مورد علاقهتان را تشخیص دهید. علاوه بر مواردی که گفته شد، فصل سال و دمای هوا هم در انتخاب ادکلن مناسب موثر است؛ به این منظور در فصول گرم سال از رایحههای خنک و تند و در پاییز و زمستان از رایحههای ملایم و گرم استفاده کنید. بعد از انتخاب رایحه، آن را روی نبضتان تست کنید و از فروشگاه خارج شوید تا ماندگاری و کیفیت عطر را پس از گذشت مدتی مورد ارزیابی قرار دهید.